Ramen van Sjef Hutschemakers in kerk Stramproy

Het was een bijzondere opdracht voor Sjef: glasramen maken over de priesterwijding. De H. Willibrorduskerk in het Noord-limburgse plaatsje Stramproy is al rijk gezegend met glas-in-lood ramen, maar door een gift van een parochiaan was het  mogelijk om voor een zijkapel in de kerk een drieluik te laten maken over het sacrament van de priesterwijding. Eind 2008 geplaatst zijn de ramen onlangs ingezegend door mgr. Jan Vries, rector van de priesteropleiding in Rolduc.

De keuze van het onderwerp hangt samen met de bijzonderheid dat Guido en Marc Kessels, tweelingbroers uit Stramproy beiden gekozen hebben voor het priesterschap. Guido is vorig jaar gewijd en zijn broer zal komend jaar het wijdingssacrament ontvangen. Sjef Hutschemakers heeft al heel wat glas in loodramen mogen ontwerpen voor verschillende kerken in Limburg, maar dit was ook voor hem een bijzondere opdracht.

In het middelste raam wordt Christus afgebeeld die de wijdeling de hand oplegt. In het linkerraam draagt een engel het kazuifel en de bijbel aan en in het rechterraam de kelk met hostieschaal en stola. Op deze wijze heeft Hutschemakers de symboliek van de wijding helder tot uitdrukking willen brengen.

Het ontwerp - op ware grootte - van de ramen, heeft de kunstenaar geschonken aan het seminarie Rolduc  Mogelijk kunnen de tekeningen de priesterstudenten ter inspiratie dienen.

Sjef Hutschemakers is behalve met schilderen en etsen de laatste tijd zeer actief bezig met glas in loodramen, ook kleinere ronde ramen, geschikt voor particuliere woningen. Eind april zullen daarvan een aantal te zien zijn op een expositie in het terpkerkje van Urmond. Daarover later meer.


De kunstenaar bij de ontwerpen van zijn ramen in het seminarie Rolduc.