Expositie oudste kruisweg van Sjef Hutschemakers in Arcen

De oudste en meest opmerkelijke kruisweg van Sjef Hutschemakers uit 1964 zal samen met enkele schilderijen vanaf zondag 13 maart tot en met zondag 1 mei te zien zijn in de expositieruimte/kapel Franz Pfannerhuis op het recreatieoord Klein Vink bij het plaatsje Arcen in Noord Limburg.

In verschillende kerken in Zuid Limburg zijn kruiswegstaties van zijn hand te bewonderen; kleurrijke en realistische afbeeldingen van het lijdensverhaal van Jezus. Deze oudste kruiswegstaties wijken daar totaal van af. Ze zijn half abstract en in zwart wit. Het lijdensverhaal is er terug gebracht tot de kern, ontdaan van emoties. Geen schilderijen in verf, maar collages op hardboard. De twaalf afbeeldingen worden symbolisch vooraf gegaan door een geheel zwart paneel en eindigen met een wit paneel. De kruisweg kreeg dan ook de titel mee: “Het licht kwam in de duisternis”, naar de tekst uit het Johannes evangelie.

Deze bijzondere kruisweg heeft Hutschemakers gemaakt in een periode waarin de jonge kunstenaar zocht naar nieuwe vormen om zijn ideeën te concretiseren. De pastoor, die de opdracht gaf voor de kruisweg, vond het resultaat niet geschikt voor zijn kerk. De werken zijn daarom nog steeds in bezit van de kunstenaar en wachten al meer dan 55 jaar op een definitieve bestemming. Gelukkig worden ze wel regelmatig geëxposeerd.

Geïnspireerd door zijn geloof heeft Sjef Hutschemakers behalve kruiswegstaties ook veel andere religieuze thema’s verbeeld. Een drietal voorbeelden daarvan met als titels: ‘Eucharistie’, ‘Annunciatie’ en ‘Verrijzenis’, zijn ook op deze expositie te zien, samen met zeven voorstudies op papier.

De opening op zondag 13 maart is om 11.45 uur en wordt opgeluisterd door het vocaal ensemble Vincenda uit Venlo. De tentoonstelling is vrij toegankelijk. Meer informatie vindt u op de website www.franzpfannerhuis.nl.

 

 
terug