Expositie Jaap Min en leerling Sjef Hutschemakers in Valkenburg

Van 1955 tot 1961 was de expressionistische schilder Jaap Min professor op de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Een van zijn leerlingen was Sjef Hutschemakers. Vanaf zondag 19 september t/m 14 november 2010 zal in het Museum Land van Valkenburg een expositie worden gehouden met werken van Jaap Min en van tien van zijn leerlingen. Ook van Sjef Hutschemakers zullen twee recente werken te zien zijn.

 
 
 
 

De kunstschilder Jaap Min (1914 - 1987) is afkomstig uit het bekende schildersdorp Bergen in Noord Holland. Hij volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam en werd vervolgens sterk geïnspireerd in zijn werk door een studiereis naar Italië. Bekend van hem zijn veel schilderijen van het landschap in zijn geboortestreek, de duinen en akkers en weiden in de kop van Noord. Min was een belangrijke stimulator Voor Sjef Hutschemakers. Hij leerde de jeugdige Hutschemakers vanuit zijn gevoel te schilderen, en niet vanuit de ratio. “Van hem leerde ik vanuit mijn binnenste te schilderen, vanuit wat diep in me opgesloten zit”, heeft Sjef er eens over gezegd.

Op de expositie in het Museum Land van Valkenburg zal naast werk van Jaap Min en Sjef Hutschemakers ook werk te zien zijn van Harrie Bartels, Felix van de Beek, Pieke Dassen, Hans van Drumpt, Gijs Gijsbers, Leen Kriens, Theo Lenartz, Marc Linnartz en Geert Meijer. Van Sjef Hutschemakers worden geëxposeerd : moeder en kind’’ , en “in verwachting’ (zie foto’s).

De expositie en de vaste collectie van het museum in het voormalige gemeentehuis van Valkenburg in de Grotestraat 31, is te bezichtingen van dinsdag t/m vrijdag tussen 10 en 17 uur en op zaterdag en zondag tussen 13 en 17 uur. Voor meer informatie zie: www.museumlandvanvalkenburg.nl.