Expositie Jaap Min (1914/1987) en o.a. zijn student Sjef Hutschemakers

Sjef Hutschemakers heeft veel geleerd van Jaap Min, zijn docent op de Jan van Eijckacademie eind jaren vijftig. Welke invloed  Min op zijn werk heeft gehad kunt u zien op de expositie  van Jaap Min en enkele van zijn oud-studenten in Kunsthandel Schiltaere in Maastricht van 1 t/m 29 maart 2008.

Jaap Min groeide op tussen de kunstenaars van de Bergense School, maar ontwikkelde zich na zijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam tot een landschapschilder met een geheel eigen stijl.  Zijn schilderijen zijn krachtig van vorm, vaak in donkere, warme kleuren. Wat Permeke was voor het Vlaamse platteland was Jaap Min voor het landschap van Noord-Holland. Van 1955 tot 1960 was hij hoogleraar aan de Jan van Eijckacademie in Maastricht en inspireerde hij ondermeer Sjef  Hutschemakers tot zijn expressionistische stijl van schilderen. Naast Hutschemakers inspireerde hij ook andere getalenteerde studenten, zoals Harrie Bartels, Felix van de Beek, Hans van Drumpt, Gijs Gijsbers, Leen Kriens, Theo Lenartz, Geert Meijer en Ad Visser. Van deze kunstenaars is ook werk te zien op de tentoonstelling.

Hutschemakers heeft veel te danken aan zijn leermeester, zo zegt hij zelf: “ik voelde bij hem dat je niet alleen met je ratio, maar ook met je gevoel en je hele lijf kon schilderen. Hij bracht je af van de angst voor het schilderij. Hij maakte toen iets in mij wakker waar ik nu nog op teer. Van toen af schilderde ik alles wat in mijn diepste binnenste opgesloten zat, héél mijn psyche kwam naar buiten”. 

De expositie in Kunsthandel Schiltaere is geopend op woensdag t/m vrijdag van 14.00- 17.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Witmakersstraat 1, 6211 JA Maastricht, tel.043-3258589. Meer informatie op: www.schiltaere.nl