Het licht kwam in de duisternis

Expositie Kruiswegstaties in Roermond

In deze veertigdagentijd, de voorbereiding op Pasen is de oudste kruisweg die Sjef Hutschemakers ooit heeft gemaakt te zien in het Colamgebouw bij de Kapel in ’t Zand in Roermond. De 14 kruiswegstaties, papiercollages op paneel, in zwart wit, maakte de kunstenaar al in 1964.

Het licht kwam in de duisternis, heeft Hutschemakers als titel meegegeven aan de  kruisweg, Het begint bij de absolute duisternis en eindigt met het volmaakte licht. Daar tussen bevinden zich 12 panelen waar alleen de Christus wordt afgebeeld, zich totaal vereenzelvigend met het kruis. Alle panelen zijn op deze manier tekens geworden, die direct verwijzen naar de essentie van het thema. De kunstenaar heeft in deze kruisweg het verhalende element van de traditionele staties -  zoals hij die later veelvuldig heeft gemaakt – achterwege gelaten. De staties hebben kernachtige titels als de doodsangst, de val, de gebrokene en de gekruisigde. De panelen hebben een sterk meditatief karakter.

De expositie is nog t/m 6 april te zien in het Colamgebouw, ingang Heinsbergerweg 2 in Roermond op maandag t/m donderdag en op de zondagen 18 maart en 1 april. De openingstijden zijn steeds van 14 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. De expositie is een onderdeel van het programma: beelden komen tot leven.