Kunstenaar werkt aan nieuwe glasramen

In het najaar van 2010 zullen opnieuw glasramen van Sjef Hutschemakers te bewonderen zijn in Limburgse kerken. Op dit moment werkt hij aan twee ramen voor de Mariakapel in de kerk van de H. Drievuldigheid in Rimburg en drie kleinere ramen voor de Sint Lambertuskerk in Oirsbeek.

Maria bezoekt haar nicht Elisabeth is het thema van de twee ramen voor de Mariakapel in Rimburg, pal aan de Duitse grens, in de gemeenteLandgraaf. De ramen zijn zo’n 2 meter hoog en 60 cm breed. Het is niet alleen ontmoeting van beide nichten, maar ook van de nog ongeboren Jezus en zijn neef Johannes (de doper). Beide kinderen springen op in de moederschoot. Op zondag 10 zullen de twee ramen in een feestelijke viering worden ingezegend. De kapel zal ook in aangepaste kleuren worden geschilderd, zodat er een eenheid ontstaat tussen ramen en kapel. Sjef Hutschemakers adviseert de parochie daarbij. Het gaat d om de etherische pastelkleuren, zoals we die kennen uit de kerk in zijn geboorteplaats Banholt. “Inspirerende, opbeurende kleuren”. noemt hij die.

De Sint Lambertuskerk van Oirsbeek, ook in Zuid-Limburg, is in de afgelopen jaren verrijkt met maar liefst 13 grote glasramen van Sjef Hutschemakers. Alleen in het portaal van de kerk zijn nog drie kleinere ramen, boven de ingang en aan de zijkanten, die nog neutraal glas in loodramen bevatten. Sjef Hutschemakers is deze zomer van 2010 ook bezig om hiervoor ontwerpen te maken. Aan de zijkanten worden engelen afgebeeld, de een draagt het licht en de ander de bijbel. Boven de ingang beeldt hij de H. Geest uit, om de bezoekers te begeesteren en inspireren bij binnenkomst en bij terugkeer in het dagelijks leven. Wanneer deze geplaatst en in gezegend worden is in de zomer van 2010 nog niet bekend.