Grote belangstelling voor feestelijke boekpresentatie in Wittem

Kunstenaar Sjef Hutschemakers is uitgebreid in het zonnetje gezet op zijn 80ste verjaardag, tijdens de opening van de expositie van zijn tekeningen en de presentatie van zijn boek ‘Verbondenheid’. Enkele honderden mensen kwamen daarvoor in Wittem bijeen.

Familie, vrienden en kunstliefhebbers waren op zondagmiddag 20 mei naar de monumentale bibliotheek van het Redemptoristenklooster in Wittem gekomen voor de feestelijke vernisage. Directeur van het klooster in Wittem, Philippe Cremers heette de vele bezoekers welkom en Loe Wouters sprak namens de stichting Sjef Hutsch. Frank Lubbers, directeur van het museum de Wieger in Deurne en Internationaal kunstadviseur, verrichte de opening van de expositie en bood Sjef Hutschemakers het eerste exemplaar aan van het boek ‘Verbondenheid’. In zijn toespraak schetste Lubbers de jeugd en ontwikkeling van de kunstenaar en de betekenis van zijn werk, en met name van zijn schetsen en tekeningen, vaak spontane uitingen, tekeningen vanuit zijn buik.

Van deze tekeningen, die in de afgelopen decennia zijn gemaakt, is een groot aantal op de expositie te zien. Daarnaast hangen er ook verschillende grote schetsen van anderhalve meter hoog, in houtskool. Deze heeft hij de afgelopen maanden speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Ze zijn geïnspireerd door zijn beste kleinere, tekeningen. In het boek zijn die kleine tekeningen terug te vinden, veelal op ware grootte. Veel bezoekers hebben ter plekke het boek gekocht of eerder bestelde exemplaren afgehaald, al dan niet inclusief een speciale ets.

Na de opening van de expositie werd de jarige Sjef Hutschemakers feestelijk toegezongen en vervolgens door vrijwel alle bezoekers gefeliciteerd. Tijdens deze spontane receptie namen velen de gelegenheid te baat hun boek door de kunstenaar te laten signeren.

De expositie in Wittem is nog tot en met 28 augustus te zien, iedere zondag van 12.00 tot 16.30 uur. De toegang is vrij. Volgende week zondag 29 mei om 15.30 uur vindt een publiekspresentatie van het boek plaats in boekhandel Selexyz in de Domincanerkerk in Maastricht, met een kort interview met de kunstenaar. De expostie van zijn werk daar is te zien tot en met 9 juli, tijdens de openingsuren van de boekhandel. Toegang vrij.

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
terug