Overzichtstentoonstelling van de 75-jarige kunstenaar Sjef Hutschemakers

“Het aardse van mijn vader en het sacrale van mijn moeder beginnen zich langzaam te verzoenen”

“Schilderen is als mijn dagelijks brood”

“Schilderen is als mijn dagelijks brood”, zegt Sjef Hutschemakers in het portret dat L1-televisie op zaterdag 9 september over hem uitzendt (om 16, 18 en 20 uur). Maar deze gedreven kunstenaar  is veel meer dan alleen een schilder. Hij etst, maakt muurschilderingen en  glas-in-loodramen. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag wordt in de Piramide van Kunsthandel Rococo in Gulpen vanaf 1 september een grote overzichtstentoonstelling gehouden van zijn schilderijen. 

De expressionistische  kunstenaar Sjef Hutschemakers groeit op als boerenzoon in het Zuidlimburgse Banholt. Hij kiest voor de kunstacademie, maar zijn afkomst heeft  een blijvend  stempel gedrukt op zijn werk. “Als je als kind  altijd moet meehelpen op de boerderij, dan word je een gedeelte van de aarde. Ik vereenzelvig me met de aarde,” zegt de  kunstenaar. “Het is een troef van  mij, die ik altijd kan uitspelen”. Veel van zijn werken -  geschilderd in de kleuren van de aarde, met tempera-verf die hij zelf maakt - gaan over boeren die werken in de aarde en de producten oogsten die het land voortbrengt. Zoals planters, zaaiers, aardappelrooiers, perenplukkers en stroopstokers . Hij schildert zo de wederkeer in de natuur, het afsterven en weer  vruchtdragen.  Een veel voorkomend thema is: moeder aarde,  de vruchtbare vrouw die symbool staat voor  die wederkeer, het proces van dood en leven. Ook in zijn stillevens komen de vruchten van de aarde zoals peren en appels terug.

Vanuit zijn diep geloof schildert Hutschemakers ook veel religieuze taferelen.  Hierin geïnspireerd door zijn moeder  beschildert hij kerken, maakt hij schilderijen van de sacramentsprocesssies die nog jaarlijks door het Limburgse heuvelland trekken, schildert hij vele kruiswegstaties en maakt hij glas-in-loodramen, ondermeer voor de kerk in het Limburgse Oirsbeek. Met het ouder worden merkt  de kunstenaar dat  de twee kanten van hem, het aardse van zijn vader en het sacrale van zijn moeder zich nu in zijn werk gaan verzoenen. “Het is een soort gevecht  geweest  waarin ik nu de overwinning begin te proeven”, zegt hij in het televisie-portret.

De overzichtstentoonstelling van het werk van Sjef Hutschemakers  biedt een breed scala van alle facetten van zijn  schilderijen uit verschillende periodes van zijn lange carrière.
De expositie is  geopend gedurende drie weekeinden in september van vrijdag tot en met zondag op  2, 3, 8, 9, 10 en op 15, 16 en 17 september van 12.00 tot 18.00 uur. De officiële opening is op vrijdag 1 september om 19.00 uur..
Adres: De Piramide, Landsraderweg 7, 6271 NT Gulpen.

Tegelijk met de overzichtstentoonstelling  wordt  een “kerkenpad”georganiseerd. Op de zondagen 3, 10 en 17 september zullen de kerken: de H. Gerlachus in Banholt, de Sint Pieter(beneden)  in Maastricht, de H. Lambertus in Mheer en de H. Lambertus in Oirsbeek.voor bezoekers geopend  zijn tussen 14.00 en 17.00 uur. In deze kerken zijn muurschilderingen, kruiswegstaties en glas-in-loodramen  van Hutschemakers te bewonderen.

Ook in deze periode zal werk van Sjef Hutschemakers, samen met werk van zijn leermeester prof. Jaap Min (1914-1987), te zien zijn bij kunsthandel Schiltaere, Witmakersstraat 1 in Maastricht.