‘Sjef Hutschemakers, portret van een kunstenaar’ opnieuw op tv

De documentaire die Maurice Nijsten vorig jaar maakte van Sjef Hutschemakers ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag zal in september opnieuw door L1 worden uitgezonden. Het 21 minuten durende  tv-portret wordt uitgezonden op 12 september 2007 om 22.00 en om 23.00 uur, en op 16 september om 11.22 uur, 13.22 uur en om 15.22 uur.

Maurice Nijsten die vooral bekend is van zijn natuurdocumentaires, heeft ook een aantal programma’s gemaakt over kunst en cultuur in Limburg. Deze negen documentaires worden in september en oktober door de regionale zender L1 alle opnieuw uitgezonden. Naast het portret van Sjef Hutschemakers zijn een portret van Marijke Stultiens (5 en 9 september), twee programma’s over Musica Sacra (op 9 en 16 september), een portret in twee delen van Appie en Gemma Drielsma (19 en 23 september deel een en 26 en 30 september deel twee) en drie programma’s over Gène Eggen en zijn zoon Frans op 10 en 14 oktober deel een, op 17 en 21 oktober deel 2 en op 24 en 28 oktober deel drie. Alle uitzendingen op dezelfde tijden als het programma over Sjef Hutschemakers.

In ‘Sjef Hutschemakers, portret van een kunstenaar’ zien we hem in zijn atelier bij het maken van  tempera verf en werkend aan een schilderij van moeder aarde, een thema dat veelvuldig in zijn werk terugkomt. Hij vertelt er over zijn inspiratie, maar ook over zijn transpiratie, want het schilderen blijft ook altijd een worsteling met de materie en met zijn onvervuld blijvend verlangen om een volmaakt meesterwerk  te scheppen. De camera volgt Sjef  ook als hij door het golvende boerenland loopt, waar zijn wortels liggen en dat hem heeft geïnspireerd tot het schilderen en etsen van talloze boerentaferelen. Daarnaast zien we in het portret ook beelden van de kunstenaar, meelopend in de sacramentsprocessie in zijn geboortedorp Banholt. De bronk, het pronken met het Allerheiligste is ook altijd een belangrijke bron van inspiratie geweest voor deze veelzijdige kunstenaar.

Een dvd van dit sfeervolle programma is voor € 12,50 te bestellen via deze website.