Glas-in-loodramen van Hutsch voor Sint Jozefkerk Valkenburg


De Sint Jozef in Broekhem bij Valkenburg heeft er twee kleine ramen bij, ontworpen door Sjef Hutschemakers.
Glazenier Ed Geraerts van atelier Felix uit Maastricht heeft ze woensdagochtend 3 oktober 2012 in de voorgevel van de kerk aangebracht.

 
   
 
De Sint Jozefkerk, gebouwd in 1931 heeft al veel prachtige glas-in-loodramen van bekende kunstenaars als Henri Jonas, Charles Eijck en Henri Schoonbroodt. Sjef Hutschemakers vond het dan ook een grote eer toen hij gevraagd werd om voor deze kerk enkele ramen te ontwerpen. De twee kleine ramen van 85 bij 63 cm tonen twee bijzonder vrouwen die in Limburg gewoond hebben: Edith Stein(1891-1942) en Maria Theresa Tauscher (1855-1983). Edith Stein was Jodin, bekeerde zich later tot het katholicisme en trad in bij de karmelietessen. Vanaf 1938 woonde zijn in de Carmel in het Limburgse Echt. Zij overleed in het concentratiekamp Auswitsch-Birkenau. In 1998 is zij heilig verklaard. Maria Teresa Tauscher was stichteres van de congregatie Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus in Sittard. Daar ligt zij ook begraven. Zij is in 2006 zalig verklaard.
 
   
 
 
 
 
 
Sjef Hutschemakers heeft ook een ontwerp gemaakt voor een groot langwerpig raam. Dat wacht nog steeds op uitvoering. Dat betekent dat de parochie het benodigde geld daarvoor nog niet bij elkaar heeft. Giften zijn dus welkom. Wel is het ontwerp op ware grootte in de kerk te zien.
Op een van de foto’s ziet u Ed Geraedt bezig met het aanbrengen van een snoer van ledlampjes achter een van de ramen die voor de verlichting moeten zorgen.
 
     
 

 

 
terug