aankondiging tv-documentaire:

  

Sjef Hutschemakers, portret van een kunstenaar.

lengte: 21 minuten

uitzendingen:   L1 televisie     9 september a.s.  om 16.00 uur; 18.00 uur, 20.00 uur

Sjef Hutschemakers werd  in 1931 in Banholt geboren. Na de middelbare school volgde hij de Kunstnijverheidsschool en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Bij gelegenheid van zijn 75e verjaardag in 2006 werd door regisseur Maurice Nijsten een filmportret van de kunstenaar vervaardigd. Een opmerkelijke documentaire van een veelzijdig en gewaardeerd kunstschilder, die woont en werkt in St. Geertruid. Voor Sjef Hutschemakers is het boerenleven vaak de inspiratiebron bij het vervaardigen van de vele schilderijen en etsen. Op ambachtelijke wijze maakt hij zelf de temperaverf, waarmee kunstwerken als o.a. de aardappelrapers, de stroopmaker, de perenplukkers, de zaaier , moeder aarde en de oogster ontstaan.


Sjef Hutschemakers is ook het toonbeeld van een oprecht religieus mens, die zowel profaan als religieus werk vervaardigt. Etsen en schilderijen met als onderwerpen o.a. de processie, de geboorte en kruiswegstaties . Veelzijdig als hij is beoefent de kunstenaar ook de glazenierkunst. Onlangs legde hij de laatste hand aan een aantal monumentale glas-in-loodramen voor de kerk van Oirsbeek.

Zeer bekend is ook de kerk van Banholt met muurschilderingen en een kruiswegstatie.

 

Sjef Hutschemakers: “Schilderen is voor mij het dagelijks brood. Als ik niet zou kunnen schilderen, dan staat de geest stil. Bij het maken van een schilderij moet ik er 80 % energie in steken en die laatste 20% voel ik dat ik met kunst bezig ben. En toch is het iedere keer weer  een enorm gevecht. Ik moet trouwens nog altijd een mooi schilderij maken. Dus: er is nog altijd een verlangen naar…Mijn werk is nog niet af en het is nooit volmaakt.”

De documentaire geeft een fraai beeld over het denken en de wijze van werken van een kunstenaar, die vooral zichzelf gebleven is. Een Limburger pur sang , waarvan het werk door heel het land is verspreid.

Camera en montage: Maurice Nijsten
Assistentie:                 Dénise Nijsten-Bannier
Eindredactie:              Frans Tervoort
Regie:                         Maurice Nijsten
Productie:                  Cine Trias Nederland bv

In De Piramide , Landsraderweg 7 in Gulpen vindt een overzichtstentoonstelling plaats van het werk van Sjef Hutschemakers. Te bezichtigen op 2,3,8,9,10,15,16 en 17 september, telkens van 12.00 tot 18.00 uur.